CASAVABENE

Appartementen

Murazzano

Murazzano in het kort vakantie piemonte, vakantiehuis piemonte zwembad, vakantiehuizen piemonte, vakantiehuis noord italie

Ons pittoreske dorpje Murazzano ligt op loopafstand (3,5 km.) van Casavabene en heeft ca. 800 inwoners. In het dorp zijn verschillende voorzieningen als barretjes, winkeltjes en restaurantjes. Er staan zeven kerken in Murazzano, waarvan de kerk van de heilige Laurentius de oudste is (1409). In deze kerk zijn een paar fresco's en schilderijen te vinden. Aangezien Murazzano bovenop een heuvel staat, is er aan alle kanten een prachtig uitzicht op de regio.

murazzano,vakantie piemonte italie


murazzano, vakantie italie, vakantie piemonte, vakantie de langhe


vakantiehuizen piemonte, vakantiehuis piemonte, murazzano


vakantiehuis piemonte zwembad, vakantiehuìzen piemonte


vakantiehuis noord italie, vakantie Piemonte, vakantie bij Nederlanders in Italie


vakantie noord italie, vakantie piemonte, vakantiehuizen noord italie


Tot en met het einde van de achtiende eeuw heeft er, naast de toren van Murazzano een kasteel gestaan, gebouwd in de veertiende eeuw door de markies van Saluzzo. Het stadje is gelinkt met de koninklijke familie, doordat veel doctoren aan het hof uit Murazzano kwamen.

Murazzano is onderdeel van de "Strada Romantica", een prachtige route door de Langhe. Murazzano wordt dan ook door vele motorrijders, fietsers en wandelaars bezocht als onderdeel van een tour.


Te doen in Murazzano te doen in piemonte

  • Er zijn twee fantastische restaurants (beiden absolute aanraders)
  • Twee barretjes met terrasjes met kleine kaart
  • Een pasticceria
  • Een tennisbaan onder de middeleeuwse toren.
  • Er is een waar Safaripark (link Parco Safari della Langhe)
  • Diverse wandelroutes in piemonte, waarvan er één langs ons huis loopt (link met routes).
  • Jaarlijks muziekfestival Pomeriggi in MusicaHistorie van Murazzano 

murazzano piemonte, vakantiwoning piemonte, vakantie piemonte

Murazzano wordt voor het eerst genoemd in oude Romeinse documenten; in het Latijn Mulatianum genoemd en Mulassano in de volkstaal. Hierin wordt de stichting ("Fundus Munatianum") van Murazzano beschreven door de Romeinen rond 173 voor Christus, toen ze erin slaagden de Liguriërs te onderwerpen. In de tiende eeuw werd de hele streek van de Langhe geteisterd door invallen van de Saracenen en dit veroorzaakte een leegloop van de regio. In 1143 wordt Murazzano genoemd in een akte, waarbij het deel uitmaakt van de Marca Aleramica. In 1210 kwam Murazzano in bezit van de Markies van Saluzzo tot 1463 toen het werd gekocht door de Savoys, voor zijn strategische positie. Door verschillende omstandigheden kwamen de Savoy pas in 1625 werkelijk in bezit van Murazzano. Tijdens de Napoleontische periode (rond 1800) werd het kasteel van Murazzano vernietigd.


Het symbool van Murazzano 

De Toren met zijn basis van 33 meter is het symbool van Murazzano. Hij is gebouwd op de 

heuvel in het centrum van het dorp. De Toren heeft geen fundering maar is gebouwd op 

de lokale steensoort, tufo genaamd. De stevigheid wordt gegarandeerd door de 1,5 meter dikke muren. De geschiedenis vertelt ons, dat toen er een zware aardbeving in de regio Imperia was de toren vervaarlijk heen en weer ging. Luigi Drochi zei: ‘Zijn zijdes bogen als een boom’, maar hij viel niet om, symbool van “we hebben nog altijd iets hemels”.

vakantie piemonte italie, te doen in piemonte, vakantie langhe

Men denkt, dat de Toren in dezelfde tijd als het kasteel is gebouwd. In een akte uit 1222 wordt de toren 'de man' genoemd en was met een ophaalbrug verbonden met het kasteel. De brug zorgde ervoor dat de inwoners zich in de Toren konden terugtrekken als laatste redmiddel als zij werden belegerd. Om deze reden is de hoofdingang 7 meter boven de grond. Binnengekomen in de Toren, voordat je de trap opgaat, bevindt zich onder de vloer een een ruimte, welke waarschijnlijk werd gebruikt als gevangenis. Aan de zuidzijde van de Toren zijn nog de restanten te zien van de  fundamenten van de twee ronde torens van het kasteel.

vakantiehuizen piemonte, vakantie bij nederlanders in italie

Eeuwenlang was de Toren van groot strategisch belang vanwege zijn positie, dominerend over de weg van Piëmonte naar de zee. In een document uit 1463 wordt de toren genoemd als “Het schild en de sleutel van Piëmonte”. In 1820, tijdens de Napoleontische periode, werd het kasteel door een brand verwoest. Later kwam de Toren en het gebied eromheen in het bezit van de familie Manfredi en de Alliani familie, die het uiteindelijk in 1924 aan Murazzano schonken. Het monument vertoonde al tekenen van ouderdom en dit werd verergerd door een blikseminslag, waardoor diverse restauraties nodig waren.

vakantie piemonte, vakantie langhe, vakantiehuis noord italie

Alle eer voor het behoud van de toren gaat naar Carlo Visetti, die tot een oude en nobele familie uit Murazzano behoorde. In 1927 en 1928 financierde en begeleidde dhr. Visetti de restauratie van de Toren en hield vakkundig de supervisie. Het werd opnieuw mogelijk om de Toren te beklimmen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 4 soldaten op de Toren gestationeerd om de geallieerden bommenwerpers te lokaliseren op weg naar Turijn.

In 2003 zijn er wederom restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. De muren zijn schoongemaakt en opnieuw gevoegd, scheuren verstevigd en er is een nieuwe interne trap geplaatst. Nu biedt de Toren, in al zijn glorie, voor degenen die willen de mogelijkheid om comfortabel naar de top te klimmen en om op heldere dagen van het bijzondere uitzicht over de Langhe, de Po vallei en de Alpen te genieten. Vrijwilligers openen in het weekend de toren voor bezoekers en ook wij zitten af en toe als torenwacht bij de toren.

 

Santuario Beate Vergine di Hal (Madonna d'Hal) 

Het Santuario  van Onze-Lieve-Vrouw van Halle in Murazzano is ergens in de eerste helft van 1600 op de resten van een oudere kerk gebouwd;  "S. Maria di Buzzignano extra muros" gebouwd.

vakantiewoning piemonte, vakantiehuis noord italie

In de tweede helft van 1600 kwamen de Filippijnse Vaders die  een van hun kloosters  naast het Santuario bouwden en daarmee de kerk zijn huidige uiterlijk gaven. In een paar decennia bouwden ze een middenschip, vier zijkapellen, het transept, de pastorie waarop een majestueuze koepel staat en het artistieke altaar waarop het beeld van de Madonna is geplaatst. De eerste dienst was op Eerste Paasdag in 1620. Het gehele pand is gebouwd in gewone steen.

Het interieur is volledig beschilderd met ongekend mooie bloemmotieven en trompe l’oeuil waardoor het een van de mooiste santuario’s in de regio’s is. 

In het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Halle in Murazzano wordt sinds 1630 een beeld vereerd van Maria en kind, geschilderd op een lei. Ze worden getoond onder een rijk versierde jurk.  Op de jurk van de Maagd Maria is het wapen van Spinola te zien, een  adellijke Genuese familie. Onder de schildering bevindt zich een  Latijnse inscriptie die getuigt dat het beeld  werd geschonken aan de hertogin Maria Spinola. Hoe het  schilderij in Murazzano is gekomen en wie het heeft geschilderd, weten we niet. Alle documenten 

vakantiehuis piemonte, vakantie piemonte

met betrekking tot de kerk werden bewaard in de sacristie, welke in brand is gestoken door de troepen van Napoleon in 1799. Het is echter wel bekend dat Ambrogio Spinola, Maria's broer, gouverneur was van Vlaanderen tot 1628 namens Spanje. Het schilderij werd geïnspireerd door een houten beeld vereerd in Halle in België, geschonken door St. Elizabeth van Hongarije aan haar dochter Sofia, toen die trouwde met de hertog van Brabant. Sofia's kleindochter Alice schonk het betreffende beeld vervolgens in 1266 aan de stad van Halle. Het beeld werd bedekt met weelderige kleren en zo zag ook de onbekende schilder van het het schilderij het,  toen hij het maakte namens Ambrogio Spinola. De aanwezigheid van het beeld van Onze Lieve Vrouw van Halle werd altijd beschouwd als een teken van goede wil van de kant van de hemel. De gelovigen zochten hun toevlucht bij haar, om haar te danken  en om haar prachtige gezicht te bewonderen, die hen moed en hoop gaf. Aan het einde van de tweede wereldoorlog (1944), wilden de Duitsers Murazzano met de grond gelijk maken, door het in brand te steken. De bescherming van Murazzano werd aan de Madonna toegeschreven. Op verschillende huizen en kapelletjes in Murazzano is de afbeelding van de Madonna terug te vinden.


De Madonna di Hal vormt ook het decor voor de meeste optredens tijdens het door ons georganiseerde Pomeriggi in Musica, een jaarlijks muziekfestival.
Piemonte Documenteur FilmFest

Het Piemonte Documenteur FilmFest is het enige Europese festival dat volledig gewijd is aan nepdocumentaires (mockumentaries). Een competitie tussen drie teams van filmmakers, maar bovenal is het een gelegenheid om te vertellen, om verhalen te creëren die het territorium op een geamuseerde en bedrieglijke manier onthullen. De verhalen met een lading spottende leugens spelen zich af in de groene heuvels van de Langhe in de dorpen Monforte d'Alba, Murazzano, Novello, Serravalle Langhe en Sinio. Hier een verzameling producties van de afgelopen jaren met Murazzano in de hoofdrol (Monique in de film van 2022).

2020

2021

2022

Niet in Murazzano, maar wel in het een Nederlands:

Bellen
Info